Brand new Centrino laptop studders - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 07-25-2005, 10:43 PM   #1 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 555
Default Brand new Centrino laptop studders

I just bought a brand new Inspiron 600m Centrino based laptop, specs 40 gig 5400 rpm hard drive, 512 mb ddr ram at like 333 or 400mhz, 1.6 ghz Pentium M with 2 MB cache, and 64 MB dedicated Radeon 9000.

I am playing Morrowind GOTY (very low system requirements) on it and about every 5 or 6 seconds, it stops for like half a second to a second, then resumes, and does it again in 5 or 6 more seconds.

Also, when scrolling through Windows XP pro start menu, if I hover over a pop up menu, sometimes it takes a few seconds to pop out with the subfolders.

Any ideas why this brand new machine is so slow on such simple tasks?

Could it be the Pentium M processor? Or is it something else?
__________________

__________________
sprtnbsblplya is offline  
Old 07-25-2005, 10:47 PM   #2 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: May 2005
Posts: 1,006
Default

Is your laptop plugged in?Also Did you dl spyware etc? If you didn't and do a fresh reformatt and still have this problem, I would RMA it to dell.

Also, Did you use the 750 off 1500 coupon? I hope you did heh.
__________________

__________________
6600GT PCI-E for sale/Trade. Check the FS/FT forums on tech-forums for details.
http://www.techist.com/showthread.php?s=&threadid=77816
Hacp is offline  
Old 07-25-2005, 10:49 PM   #3 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 555
Default

Yes, it was plugged in.
And yeah, I only paid like $840 after tax and shipping.
__________________
sprtnbsblplya is offline  
Old 07-25-2005, 11:24 PM   #4 (permalink)
Master Techie
 
reggie_da_man's Avatar
 
Join Date: Feb 2005
Posts: 2,567
Default

it sounds a bit like your video card drivers, try updating them.
__________________

reggie_da_man is offline  
Old 07-25-2005, 11:55 PM   #5 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 88
Default

it's probably your video card holding you back at least somewhat. Morrowind is a huge system hog, to the point where computers typically run half life 2 much better than they run morrowind, simply because the engine is so poorly optimized(ie it renders EVERYTHING around you, even down to the water under the ground that you can't even see).
Luxar is offline  
Old 07-26-2005, 12:42 AM   #6 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 555
Default

I know its not the drivers, I have the latest drivers installed.
Anyways, it cant just be the video card, the system does it not just in morrowind but also in normal windows apps that dont use the video card.

Wondering if installing a patch that keeps intels speedstep at bay it the answer...
__________________
sprtnbsblplya is offline  
Old 07-26-2005, 10:27 AM   #7 (permalink)
Monster Techie
 
Join Date: Dec 2003
Posts: 1,084
Send a message via Yahoo to IBMan
Default

everything uses the video card, just some not to as much of an extent as others...but..eh....search google? or a gaming site for a patch? otherwise you could try a format and install of windows and if you get the same prob you could consider calling dell since you are under warranty and such.
__________________
Server:
AMD Athlon 4000+ @ 2.4 GHz
4096 MB RAM
40 GB HDD
Dual Mirrored 500 GB HDDs
DVD-ROM Drive
Windows Server 2003 x64 R2 SP2
IBMan is offline  
Old 07-26-2005, 01:37 PM   #8 (permalink)
There and Back again
 
Nukem's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Chattanooga, TN
Posts: 4,402
Default

Have you looked to see what you have running in the back ground??? Just my opinion, but it sounds to me like there are a bunch of things running that would cause that.. My wife's laptop does the same thing sometimes when she has a lot of windows open, then zone alarm does an auto update or auto scan...
__________________



Dell 4K S2817Q / Logitech Z-680 / Func MS3 Mouse / Corsair K70 LUX rgb
NZXT Source 530 / i5-7600K / Corsair H100i v2 / ASRock Z270 Extreme4
SM951 M2 256GB / 850 evo 1TB / Seagate 2TB / WD 2TB
2x16GB Vengeance LPX DDR4 3000 / evga Classified GTX 980 ti / Seasonic M12II 850W

Nukem is online now  
Old 07-26-2005, 03:58 PM   #9 (permalink)
Ultra Techie
 
Join Date: Mar 2005
Posts: 555
Default

I have a brand new install of Windows XP pro on it without any of the preinstalled Dell software and only a minimal of my software on it.

In the past I ran Morrowind at full speed with no slowdown on a Gateway laptop with 1.7 ghz 1st edition Pentium M and a 32 MB Radeon 7500. Theres no reason why that older laptop should be running it faster than this brand new machine.
__________________
sprtnbsblplya is offline  
Old 07-26-2005, 08:00 PM   #10 (permalink)
Junior Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 88
Default

yeah definitely call tech support, something's up then. like ibman said,you should still be under warranty.
__________________

Luxar is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 07:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.