bottleneck? - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 03-02-2008, 06:58 PM   #1 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 422
Default bottleneck?

currently using a stock AMD fan i can only get up to 2.420ghz stable.

i was looking at getting an 8800gt 512mb and was wondering at what speed do i need to get the cpu up to where it probably won't bottleneck the 8800? thanks in advance.
__________________

__________________
Athlon 64 X2 4200+ Manchester @ 2.2GHz ... Biostar TForce4SLI 939 ... 2GB (1GB X 2) XMS Corsair DDR400 ... PNY 9600GSO 768MB ... 2X 7200.2 Seagate Barracuda 160GB ... Cooler Master Centurion 5 ATX ... Antec TruePower Trio 550W ... Windows Vista 32-bit Premium ... Acer H213H 21.5" 1920X1080
JeffK91 is offline  
Old 03-02-2008, 07:26 PM   #2 (permalink)
Hellfire!
 
Wildside's Avatar
 
Join Date: Jan 2007
Location: Riverside, CA
Posts: 3,038
Send a message via MSN to Wildside
Default Re: bottleneck?

Quote:
Originally Posted by JeffK91 View Post
currently using a stock AMD fan i can only get up to 2.420ghz stable.

i was looking at getting an 8800gt 512mb and was wondering at what speed do i need to get the cpu up to where it probably won't bottleneck the 8800? thanks in advance.
not so sure, i think my CPU is bottlenecking still my performance n i just got to 3.3GHz today.
__________________

__________________
--Windows 10 Pro 64-Bit
--AMD Ryzen 1700x @ 3.4GHz w/ MX-4 and Corsair Hydro 100i Liquid Cooler
--Corsair LPX Vengeance Black 16GB (2 x 8GB) DDR4 3200 DRAM
--EVGA GeForce GTX 960 SuperSC ACX 2.0+ 2GB GDDR5
--ASUS Crosshair IV Hero AM4 X370 Motherboard
--WD BLACK SERIES WD2003FZEX 2TB 7200 RPM 64MB Cache SATA 6.0Gb/s 3.5" HDD
--SAMSUNG 840 EVO MZ-7TE250BW 2.5" 250GB SATA 6Gb/s SSD
--Corsair Obsidian 750D Black Aluminum / Steel ATX Full Tower Computer Case
--Corsair Professional Series 860-Watt AX860
Wildside is offline  
Old 03-03-2008, 02:50 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
ricanflow's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Euless, Tx
Posts: 6,317
Default Re: bottleneck?

The only amd chips that dont bottleneck would be the phenoms.
__________________
3DMARK06 = 20,341 (3.8GHZ)



Laptop
P7350 | GTX 260M | 4GB DDR2 800 | 320GB HD | X-Fi | Vista 64

Folding Rig/File Server

M775 | E1200 | Foxconn P9657AB
| Dual 8800GT | Antec NeoHE 500 | Barracuda 80GB | Wintec Ampx



ricanflow is offline  
Old 03-03-2008, 03:10 AM   #4 (permalink)
Monster Techie
 
braz's Avatar
 
Join Date: Aug 2006
Location: Chicago, IL
Posts: 1,122
Default Re: bottleneck?

i had the 3200+ (2ghz) with my 8800GT SC, it was awful. Now with an E8400(3ghz) in there, my fps has quadrupled in games.
__________________

|Steam-Braz90|*
braz is offline  
Old 03-03-2008, 03:14 AM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
ricanflow's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Euless, Tx
Posts: 6,317
Default Re: bottleneck?

Quote:
Originally Posted by braz View Post
i had the 3200+ (2ghz) with my 8800GT SC, it was awful. Now with an E8400(3ghz) in there, my fps has quadrupled in games.
Well that was an old single core, the X2's dont bottleneck too much at 3.0ghz and higher.
__________________
3DMARK06 = 20,341 (3.8GHZ)



Laptop
P7350 | GTX 260M | 4GB DDR2 800 | 320GB HD | X-Fi | Vista 64

Folding Rig/File Server

M775 | E1200 | Foxconn P9657AB
| Dual 8800GT | Antec NeoHE 500 | Barracuda 80GB | Wintec Ampx



ricanflow is offline  
Old 03-05-2008, 06:37 PM   #6 (permalink)
cuPWNED
 
commandercup's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: N.VA
Posts: 1,465
Send a message via AIM to commandercup Send a message via MSN to commandercup
Default Re: bottleneck?

you will be bottlenecked, I have a 4200+ x2 as well and I run it at 2.7 usually sometimes 2.8 or 9

going from 2.2 to 2.7 was a big increase in FPS

even simple games like audio surf went from 25 average fps to 45 or even 50
__________________
Q9300 - HD 4870 - 4GB Crucial Ballistix Tracers - 1TB Samsung Spinpoint F1 - Corsair 650TX - Foxconn P45A-S
commandercup is offline  
Old 03-05-2008, 07:38 PM   #7 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 422
Default Re: bottleneck?

what is your cpu voltage when at 2.7? i've tried getting there but for some odd reason it actually underclocks my cpu to around 2.1ghz when i get it that high.
__________________
Athlon 64 X2 4200+ Manchester @ 2.2GHz ... Biostar TForce4SLI 939 ... 2GB (1GB X 2) XMS Corsair DDR400 ... PNY 9600GSO 768MB ... 2X 7200.2 Seagate Barracuda 160GB ... Cooler Master Centurion 5 ATX ... Antec TruePower Trio 550W ... Windows Vista 32-bit Premium ... Acer H213H 21.5" 1920X1080
JeffK91 is offline  
Old 03-05-2008, 07:44 PM   #8 (permalink)
cuPWNED
 
commandercup's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: N.VA
Posts: 1,465
Send a message via AIM to commandercup Send a message via MSN to commandercup
Default Re: bottleneck?

Quote:
Originally Posted by JeffK91 View Post
what is your cpu voltage when at 2.7? i've tried getting there but for some odd reason it actually underclocks my cpu to around 2.1ghz when i get it that high.
right now its at 1.5

I can take it down to 1.475 or 1.45 but then it might be unstable, higher is fine in my book as long as it doesn't go haywire (above 1.5 does, thus I can't get to 3.0 without dieing immediately)

I have successfully booted to 3.0 lol, but I ran orthos and I blue screened within a few seconds
__________________
Q9300 - HD 4870 - 4GB Crucial Ballistix Tracers - 1TB Samsung Spinpoint F1 - Corsair 650TX - Foxconn P45A-S
commandercup is offline  
Old 03-05-2008, 08:16 PM   #9 (permalink)
TF's First Dry Ice User!
 
Peter.Cort's Avatar
 
Join Date: Jul 2007
Location: Boston, MA
Posts: 5,018
Default Re: bottleneck?

har har. i can hit 3.0 easily on mine

also is you're a windsor or brisbane? and what do you have for cooling on it?
__________________
A notice to EVERYONE who has posted here with a computer problem, I highly encourage you to keep current with the forums, even if it's browsing for 10-15 minutes during lunch, or before you go to bed at night. There are many things that you can learn and apply to future issues. My goal is to help people get to a point where they can use their own knowledge to help themselves, and others.

Also please use the search button. You've got a 50/50 chance that someone's asked your question and we've answered it.
Peter.Cort is offline  
Old 03-05-2008, 08:53 PM   #10 (permalink)
cuPWNED
 
commandercup's Avatar
 
Join Date: Aug 2007
Location: N.VA
Posts: 1,465
Send a message via AIM to commandercup Send a message via MSN to commandercup
Default Re: bottleneck?

windsor sadly

I can't go any higher because of either the core limitations or the mobo, temperatures remain around 50 or 60 load

I'm using a custom water cooling loop
__________________

__________________
Q9300 - HD 4870 - 4GB Crucial Ballistix Tracers - 1TB Samsung Spinpoint F1 - Corsair 650TX - Foxconn P45A-S
commandercup is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Will OCing get me through a bottleneck? revinant99 Overclocking and Modding 9 01-09-2008 11:55 PM
Can you spot a bottleneck? andrewsvalesen New Systems | Building and Buying 5 11-24-2007 06:12 AM
best upgrade, and bottleneck ? jasonalwaysready System Upgrades 5 11-02-2007 05:12 PM
bottleneck ques Transerver System Upgrades 1 10-11-2007 10:27 AM
Bottleneck. peterhuang913 New Systems | Building and Buying 10 07-08-2007 07:14 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 10:57 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.