AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 08-14-2009, 10:47 AM   #1 (permalink)
Yee Ol' Salt
 
Hampton's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: USA
Posts: 642
Default AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

MY phnm II 720 seems to idle 45 - 50C.. and have seen it @ 62C under load, that seems hot to me.. is this normal?
__________________

__________________

Find my post helpful? IF so please rate me by clicking the green check mark under my avatar.





:D Antec 300|M3N72-D|AMD PHM II X3 BE 720 3.0ghz (CodeName "Heka")|OCZ Stealth Xtreme 600w|2 two gig OCZ DDR2 1066 gold 4 GB of Ram|BFG-GTX 260 512||Samsung 42" Plasma| XP x86 sp3 /Vista x386 and x64|
The face I make everytime I'm on my machine :eek:
Hampton is offline  
Old 08-14-2009, 11:02 AM   #2 (permalink)
Lady Techie
 
Yami's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: UK
Posts: 7,772
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

Depends on ambient temps and if you're using stock cooling. If stock, then 40-45 idle would be normal, again depending on ambient temps.
But that sounds ok to me. Maybe a little hot on load.
__________________

__________________
Desktop i5-4440 - ASRock Z77 Extreme4 - EVGA GTX970 - 4x4GB 1600MHz - Samsung 850 EVO 250GB - Be Silent Base 800 - 3TB+1TB+1TB+640GB
Laptop i7-3740QM @ 2.7GHz, 2x4GB 1600Mhz, GT640M, OCZ Agility 3 120GB
Smartphone Galaxy S7 Edge

LinkedIn Kiera Mitchell
Yami is offline  
Old 08-14-2009, 11:41 AM   #3 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

You only have it overclocked to 3.0? I had those sort of temps around the 3.4 area in this heat with the stock heatsink. (ambient temps around 27c to 28c when my AC was broken.) What do you have the voltage set at? Stock?

What's your ambient temps?
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 08-14-2009, 05:28 PM   #4 (permalink)
Yee Ol' Salt
 
Hampton's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: USA
Posts: 642
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

Thx for the reply's, not sure what ambient temps are, I only go off the Everest temps as they seem close to what the MB apps read. and this cpu seems to run hotter than any other that i have ever used.

is it possible that since it's an am2+ board and the cpu is am3.. that could be an issue?

btw it's the same temp in XP x86, Vista x64 and 7 x64. all on the same pc (triple boot)

here is a screen of Everest

__________________

Find my post helpful? IF so please rate me by clicking the green check mark under my avatar.





:D Antec 300|M3N72-D|AMD PHM II X3 BE 720 3.0ghz (CodeName "Heka")|OCZ Stealth Xtreme 600w|2 two gig OCZ DDR2 1066 gold 4 GB of Ram|BFG-GTX 260 512||Samsung 42" Plasma| XP x86 sp3 /Vista x386 and x64|
The face I make everytime I'm on my machine :eek:
Hampton is offline  
Old 08-14-2009, 05:55 PM   #5 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

Hmm. With a stock HSF, 40-45c idle is not normal at that level at all.

As for the AM2+ board with an AM3 chip, if it was making the temps wrong (from what I have seen at least) it would show to be actually ~10 cooler in windows as opposed to hotter. Don't think that's the issue here (I hope, haha).

What kind of case do you have, and is it in a place with decent airflow? I'd also reseat your HSF, or get a new one. Knowing the ambient temps would be good too. :P
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 08-14-2009, 06:03 PM   #6 (permalink)
Yee Ol' Salt
 
Hampton's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: USA
Posts: 642
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

Antec 300 lots of Airflow,4 case fans
__________________

Find my post helpful? IF so please rate me by clicking the green check mark under my avatar.





:D Antec 300|M3N72-D|AMD PHM II X3 BE 720 3.0ghz (CodeName "Heka")|OCZ Stealth Xtreme 600w|2 two gig OCZ DDR2 1066 gold 4 GB of Ram|BFG-GTX 260 512||Samsung 42" Plasma| XP x86 sp3 /Vista x386 and x64|
The face I make everytime I'm on my machine :eek:
Hampton is offline  
Old 08-14-2009, 06:06 PM   #7 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

Must be in the way the HSF is seated then, either that or you live in a really hot room. I can't see any other reason for it being that hot.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 08-14-2009, 08:50 PM   #8 (permalink)
Yee Ol' Salt
 
Hampton's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: USA
Posts: 642
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

ahh i googled.. and many ppl have the same temp readings.. normal i guess.. I set the speed back to stock (2.8) and re-pasted the CPU, the temps dropped a few degree's (36-42C idle) about 10 degree's


many ppl run the same cpu between 20 and 30C under load and others same problem as me.

but max temp for it is 73C.. lol thats a large window.
from 17C to 73C, that puts me right in the middle
found this.

Processor AMD Phenomtm II X3
Model 720
OPN Tray HDZ720WFK3DGI
OPN PIB HDZ720WFGIBOX
Operating Mode 32 Bit Yes
Operating Mode 64 Bit Yes
Revision C2
Core Speed (MHz) 2800
Voltages 0.850-1.425V
Max Temps (C) 73'C
Wattage 95 W
L1 Cache Size (KB) 128
L1 Cache Count 3
L2 Cache Size (KB) 512
L2 Cache Count 3
L3 Cache Size (KB) 6144
CMOS 45nm SOI
Socket AM3
AMD Business Class No
Black Edition Yes

BTW i use the stock AI OC (10% max) coz I fried a CPU trying to do it manually and this CPU aint cheap.

tried to use the AMD overdrive and it says "AMD OverDrive cannot detect AMD 7 series chipset on this computer" the chipset is 750a SLI.. tried in all 3 OS's same result/error.
__________________

Find my post helpful? IF so please rate me by clicking the green check mark under my avatar.





:D Antec 300|M3N72-D|AMD PHM II X3 BE 720 3.0ghz (CodeName "Heka")|OCZ Stealth Xtreme 600w|2 two gig OCZ DDR2 1066 gold 4 GB of Ram|BFG-GTX 260 512||Samsung 42" Plasma| XP x86 sp3 /Vista x386 and x64|
The face I make everytime I'm on my machine :eek:
Hampton is offline  
Old 08-14-2009, 08:54 PM   #9 (permalink)
Lord Techie
 
hikaricloud's Avatar
 
Join Date: Jul 2005
Location: USA
Posts: 6,220
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

That's because it's not an AMD 7 series chipset. It's an nVidia 7 series. They mean 780G and the like.

I really wouldn't use the automatic overclocking, You should be able to overclock it to 3ghz on stock voltage no problem, you wouldn't fry anything.
__________________
R.I.P. Ronald C. "Bucky" Buck
3/13/1949 - 11/30/2010
Poizen22 - in all honesty id prefetr my pics get passed around then send perform some homo erotic sexual deed.
thirdshiftdj - what on earth are you trying to say???
I do not accept support questions via EMail, PM or IM.
If I helped you out, or what I just said rocked you like a hurricane, hit the little thingie over there.
<-------------------------------
hikaricloud is offline  
Old 08-14-2009, 09:06 PM   #10 (permalink)
Yee Ol' Salt
 
Hampton's Avatar
 
Join Date: Dec 2008
Location: USA
Posts: 642
Default Re: AM3 PHNM II X3 BE 720 IDLE TEMP 45-50C

ahh.. so confusing with all the 7's not to mention running windows 7.. uhm yeah.. I am a retarded NewB when it comes to OC..

I should have my nephew and my son over for "Help Hampton OC party"
__________________

__________________

Find my post helpful? IF so please rate me by clicking the green check mark under my avatar.





:D Antec 300|M3N72-D|AMD PHM II X3 BE 720 3.0ghz (CodeName "Heka")|OCZ Stealth Xtreme 600w|2 two gig OCZ DDR2 1066 gold 4 GB of Ram|BFG-GTX 260 512||Samsung 42" Plasma| XP x86 sp3 /Vista x386 and x64|
The face I make everytime I'm on my machine :eek:
Hampton is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nividia GTX 280 Idle Temp? AntonOle New Systems | Building and Buying 5 11-09-2008 11:03 AM
BIOS Temp says 39C at Idle? Too High? pinoy3000 New Systems | Building and Buying 55 09-12-2007 10:47 AM
idle temp Nick Overclocking and Modding 13 08-16-2007 12:06 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 02:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.