6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 11-20-2008, 03:42 PM   #1 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Osiris's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Kentucky
Posts: 36,817
Send a message via ICQ to Osiris Send a message via AIM to Osiris Send a message via MSN to Osiris Send a message via Yahoo to Osiris
Default 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

PC Perspective says AMDís Phenom II has enough headroom built into it that 5GHz Ė 6GHz speeds are attainable using a little extreme cooling like dry ice or LN2. How do they know this? They went straight to the source and watched as AMD put on a little demonstration showing the Phenom II running at clock speeds up to 6GHz.

The first desktop products are expected to hit 3 GHz at the top end, but AMD has been hinting that the Phenom IIs can do a lot more in the hands of an enthusiast. The first leaks were that the Phenom II could hit 4 GHz on air cooling alone, though we obviously wonder how extreme that air cooling is. Well today AMD had some actual demonstrations at their gathering, and the Phenom II was able to hit 5 GHz at 1.6v by using dry ice cooling.
__________________

__________________
Osiris is offline  
Old 11-20-2008, 04:29 PM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
ricanflow's Avatar
 
Join Date: Feb 2006
Location: Euless, Tx
Posts: 6,317
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

pwnage!!
__________________

__________________
3DMARK06 = 20,341 (3.8GHZ)



Laptop
P7350 | GTX 260M | 4GB DDR2 800 | 320GB HD | X-Fi | Vista 64

Folding Rig/File Server

M775 | E1200 | Foxconn P9657AB
| Dual 8800GT | Antec NeoHE 500 | Barracuda 80GB | Wintec Ampx



ricanflow is offline  
Old 11-20-2008, 04:35 PM   #3 (permalink)
Mod Emeritus
 
Puddle Jumper's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Posts: 4,286
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

Cpu z?

If this is valid AMD must have fixed the cold bug.
__________________

AMD Phenom II x4 955 Black Edition : Asus M4A89GTD PRO : Corsair 550VX
G.SKILL Ripjaws 4x2gb DDR3 1600 : MSI Geforce GTX 770 2gb : Antec 300
OCZ Agility 2 60gb SSD (OS) : SanDisk Ultra 120gb SSD (Apps) : Crucial M500 240gb (Steam) : Win 8.1 Pro 64bit
2x Samsung 2494LW & 1x Dell U2312HM Eyefinity

Lenovo ThinkPad X220 : Core i5 2410M : 12.5" 1366x768 IPS LED display : Intel 320 Series 120gb SSD

Samsung Galaxy Note 3 stock 4.3 : Nexus 7 2 stock 4.4

Puddle Jumper is offline  
Old 11-20-2008, 04:47 PM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

will be interesting to see what the water results are
__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Old 11-20-2008, 04:56 PM   #5 (permalink)
Electical Engineer
 
BongWizard's Avatar
 
Join Date: Oct 2008
Location: OZ
Posts: 916
Send a message via AIM to BongWizard Send a message via Yahoo to BongWizard
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

i doubt this is really valid... i mean, yeah, they may have reached 5GHz, but they would have had a modified board and one of the guys who engineered the chip setting it up... plus the fact that there's no validator leads me to believe its mostly just speculation...

and the fact that the article cant tell us what x is (5.x GHz... x=???) when they talk about ln2 makes me think that they haven't completely killed that cold bug, else we'd have some exact numbers

i know im being a bit skeptical, but i wanna see some hard proof... not just hear say
__________________

NZXT Lexa BlackLine w/ Red LEDs | Corsair TX-750 | Gigabyte EP45-DS3P | Intel Core 2 Quad Q9300 @ 3.6GHz
2x 2GB Kingston HyperX PC2-6400 @ 960MHz (5-4-4-13) | 3x Seagate Barracuda 7200.11 500GB HDD in RAID5
2x HIS Radeon HD 4850 @ 761/1129 in CrossFireX w/ Thermaltake DuOrbs | Creative X-Fi XtremeGamer Fatal1ty Pro



Got a problem?? Click Here before posting!

BongWizard is offline  
Old 11-21-2008, 04:24 AM   #6 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

It's still under NDA, so no CPU-Z verification, screenshots or photos.

I am impressed, though not entirely surprised.

For one, the Silicon-Germanium transistors IBM + AMD developed look like they have a lot of potential (IBM was able to get a 500GHZ clock from Silicon-Germanium transistors)
__________________
Apokalipse is offline  
Old 11-21-2008, 04:35 AM   #7 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

So with a SB750 motherboard is 4ghz 24/7 attainable with a 1.5Vcvore? With air cooling of course.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 11-21-2008, 04:51 AM   #8 (permalink)
Techie Beyond Description
 
Apokalipse's Avatar
 
Join Date: Jun 2003
Location: Melbourne, Australia
Posts: 14,559
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

Quote:
Originally Posted by Hussein19891 View Post
So with a SB750 motherboard is 4ghz 24/7 attainable with a 1.5Vcvore? With air cooling of course.
The cold bug is gone, so I think it would depend on heat.
Though I think they might have used 1.55-1.6V for 4GHZ. Still air though.
__________________
Apokalipse is offline  
Old 11-21-2008, 05:13 AM   #9 (permalink)
Biostar Stole my heart
 
Hussein19891's Avatar
 
Join Date: Feb 2008
Location: Canada
Posts: 2,209
Send a message via MSN to Hussein19891
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

1.6VCore is what they used. But is it safe to use a 1.6VCore 24/7?

Or I could just drop it down to something like 3.7ghz instead.

1.55Vcore seems reasonable amount of Voltage.
__________________


Hussein19891 is offline  
Old 11-21-2008, 05:45 AM   #10 (permalink)
Lord Techie
 
gurusan's Avatar
 
Join Date: Jan 2006
Location: Portland, OR
Posts: 6,562
Send a message via MSN to gurusan
Default Re: 6GHz Phenom II Overclock on Dry Ice

Not entirely sure how the AMD chips respond to high voltage, but if it's anything like the Intel 45nm then running 24/7 above 1.45-1.48v is not really a good idea.
__________________

__________________
|| 2500K @ 5GHz 1 thread, 4.8 2 threads, 4.6 3, 4.5 4 1.284V ||
|| P8P67-M Pro || 8GB @ 2133MHz ||
|| 5850 @ 1000/1225 || XFX 650W || Silverstone FT03B ||
|| 37" LCD TV || CM Hyper 212+ || Samsung 2.1 Soundbar ||
gurusan is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
AMD Phenom X3 8750 Reviewed at OCC Ste Polls 28 05-02-2008 05:51 PM
AMD Phenom & Spider vs Intel QX9770 (What a joke AMD is) Osiris Monitors, Printers and Peripherals 88 12-20-2007 10:40 PM
Phenom x4 vs Intel Core 2 and Quad gurusan New Systems | Building and Buying 25 11-03-2007 07:01 PM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 11:45 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.