4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0. - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 04-30-2008, 01:40 AM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default 4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0.

Specs in sig.

So, gaming question. Right now, with IE open with 2 tabs open, and Loveline streaming (Dr.Dru FTW!), 5 gadgets open, and Windows Dreamscene (I have Home Premium), I'm taking up 1443MB out of 4093MB and the load varies by core. For the people that know Vista, you know that Vista uses the RAM much more efficiently overtime, which is why it's using up so much idleing.

Now, when gaming, it goes JUST above 3GB, and the computer shows no sign of slow down, which is what I built this thing for.

Now, my question. With my available resources, even though they're all not used up 100%, does gaming take a performance hit by using up higher level RAM and not towards the bottom?

Or is their no difference between the computer using up around 2GB and it using near 4GB, aslong as it's not page fileing?

Hope this question came across clear, sort of hard to ask.

Thanks for the input...
__________________

__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Old 04-30-2008, 10:15 AM   #2 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default Re: 4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0.

the more RAM used the better as long as it's not nearing full capacity and swapping with the page file.
__________________

Nitestick is offline  
Old 04-30-2008, 11:59 AM   #3 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default Re: 4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0.

Well I knew that, I just wasn't sure if a game having to use upper RAM, like 3.5GB or higher, would effect performance instead of it using 2.5 to 3GB.

I seriously can't stress enough how much of an improvment having 4GB of RAM is under Vista, probably for any OS that is. The amount of things you can have running and how much you can do at once is incredible.
__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Old 04-30-2008, 06:50 PM   #4 (permalink)
I feel funny...
 
thirdshiftdj's Avatar
 
Join Date: Oct 2006
Location: Lowell,Ma
Posts: 3,808
Send a message via AIM to thirdshiftdj
Default Re: 4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0.

its nice to have 4gb's
__________________
NUFFIN!
thirdshiftdj is offline  
Old 05-01-2008, 01:13 AM   #5 (permalink)
Master Techie
 
Join Date: Sep 2007
Location: NB, Canada
Posts: 2,215
Send a message via MSN to Akubane
Default Re: 4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0.

yeah i couldnt handle going back under 4gb's. very handy indeed
__________________


C2D E8400 | Diamond 4870 X2 | Biostar Tpower I45 | 4GB G.Skill PK
Corsair 750TX | Xigmatek HDT-S1283 | CM Haf 932
2x Seagate 1TB 7200.11 | Asus Xonar D2X | LT Z-5500's
Razer Lycosa | Razer Lachesis | LG L245WP-BN 24" MVA LCD
Akubane is offline  
Old 05-01-2008, 07:50 PM   #6 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default Re: 4GB of RAM under Vista 64-bit. Gaming question! w3rd. p33p it. h4xorz 4 rlz. br0.

Sheesh! You're rockin 6GB! That's a LOT of RAM haha.
__________________

__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Difference Between 32 Bit (x86) and 64 Bit (x64) KSoD Microsoft Windows and Software 30 08-29-2009 09:05 AM
Should I get 4GB of RAM? Difficolt question.. Kdar New Systems | Building and Buying 7 04-21-2008 03:17 AM
The Vista Death Watch EricB Microsoft Windows and Software 112 11-20-2007 12:20 PM
Simple Question about 4gb RAM OnlyCurious New Systems | Building and Buying 6 11-02-2007 10:46 AM



Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 01:27 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.