3800+ Oc - Techist - Tech Forum

Go Back   Techist - Tech Forum > Computer Hardware > Overclocking and Modding
Click Here to Login
Closed Thread
 
Thread Tools Display Modes
 
Old 02-28-2006, 12:50 AM   #1 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default 3800+ Oc

Hey dudes-

So I whent through my SECOND Gigabyte K8N trition in a matter for 4 months with no overclocking at all.

It all started awhile back when my FPS in all my games when down the pooper. I mean, a 7800GT, X2 3800+ only running 30FPS tops on UT2004, come on. Some of you may remember me posting about it and wondering what could of caused it. I tried various video drivers, re formatted my hard drive a couple times, and even tried a buddy's a video card in place of mine, and still no luck.

So I deiced it was time to move on. The store I whent to didn't have any DFI's in. So I decided to try a differnent mobo myself. I bought the ASUS A8N-SLi Deluxe. I'm quite please with it. I like how spread out the DIMM slots are. And how far apart the PCI x16 slots are also.

Anyway, i'm happy to say that i'm running UT2004 never under 110FPS, its very nice.

Anyway, I OC'd the X2 3800+ to 2.55GHZ. But the multiplier is locked at 10x. I tried reading through that thread about the X2 3800 OC's but I could find anyone that got any higher then that.

I tried 2.58 but it wasn't stable for some reason.

Anyone with the same mobo and cpu or a similar machine run anything around 2.55GHZ or higher?
__________________

__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Old 02-28-2006, 12:56 AM   #2 (permalink)
Build Guru
 
PP Mguire's Avatar
 
Join Date: Dec 2004
Location: Fort Worth, Texas
Posts: 28,315
Default

Ive gotten mine up to 2.6 on 1.55 before but it was only so so stable.
__________________

__________________
"Resolution is just a number." #Ubisoft
Origin/Steam = PP_Mguire Twitch = pp_mguire Instagram = ppmguire PSN = PP_Mguire

Access to my Plex PM me.
PP Mguire is offline  
Old 02-28-2006, 03:27 AM   #3 (permalink)
Super Techie
 
Join Date: Nov 2005
Posts: 315
Default

i can get 2.6 on 1.55 stable. its hard to get over that without water colling or pahse.
__________________

AMD Athlon 64 x2 3800+
DFI Lanparty NF4 SLI-DR
eVGA 7800GT
OCZ Gold DDR400 2GB(2x1GB)
OCZ ModStream 520 Watt PSU
Creative Soundblaster X-FI Extreme Music 24-Bit
Western Digital Raptor 36GB and Caviar 160GB
Thermaltake Armor Full Tower
karpfish24 is offline  
Old 02-28-2006, 05:08 AM   #4 (permalink)
Lord Techie
 
Nitestick's Avatar
 
Join Date: May 2005
Location: смерти для спаме
Posts: 8,473
Default

the higher the clock speed normally the higher the voltage required to keep the cpu stable. as karpfish started to point out though the higher the voltage the higher the heat output which means better cooling is required. run memtest86 if your ram is not on a divider (i.e. ram is overclocking with cpu) to test if the memory is stable. in probably more than 3/4 unstable overclocks i see the cause is actually the memory not the cpu.
Nitestick is offline  
Old 02-28-2006, 10:57 AM   #5 (permalink)
Monster Techie
 
TheOtis's Avatar
 
Join Date: Oct 2005
Location: Planet Earth.
Posts: 1,274
Send a message via AIM to TheOtis
Default

Oh I see, thanks for the input. Yea, I think i'll try 2.6 at 1.55 tonight when I get home. I mean, at this very second, the CPU is running at 29 C. And as far as I know that's not bad. That's because I have a gigabyte 3D rocket pro with 6 fans. I haven't tested it under load yet but. But at stock speeds it never whent above 34C.

And i'll definetly run memtest tonight also.

Ha seriously, with this new mobo, because of how the last 2 ones have been, it feels like I have an all new computer

I mean, with that old mobo, just to show how messed up it was, I scored 1800-ish in 3Dmark 06. And now with the new one that actually works, and the OC on the vid card and CPU, I got 4500.

anyways, thanks for the input guys.
__________________
Back on being mobile - ASUS G551- 15.3" 1080p - Core i7 4710HQ - GTX 860M - 16GB DDR3 1600 - 512GB Samsung 850 Pro - Steam ID: TheOtis
TheOtis is offline  
Closed Thread

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are Off




Copyright 2002- Social Knowledge, LLC All Rights Reserved.

All times are GMT -5. The time now is 05:03 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.8 Beta 1
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.